Am 21. November 2016 findet das 1. öffentliche BioSC-Symposium in Köln statt. Erstmals werden Ergebnisse und integrative Konzepte aus BioSC-Projekten zu drei relevanten Forschungsfeldern für die Bioökonomie öffentlich vorgestellt und gemeinsam mit komplementären Beiträgen eingeladener Experten diskutiert werden. Perspektiven, Ziele und Erwartungen für die Entwicklung einer integrierten und nachhaltigen Bioökonomie werden von verschiedenen Standpunkten aus Wissenschaft und Wirtschaft reflektiert werden. Die Teilnahme ist kostenlos, Anmeldeschluss ist der 1. November.
Wann: 21. November 2016
Wo: Maternushaus, Köln
Deadline: 01.11.2016
Anmeldung | |
Externe Teilnehmer | Mitglieder aus BioSC Core Groups |
Programm
BioSC Symposium - Towards an Integrated Bioeconomy |
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9:00 | Welcome and Introduction | Prof. Dr. Ulrich Schurr Forschungszentrum Jülich, BioSC |
9:15 | Key note: "Why do we need an Integrated Bioeconomy?" | Prof. Dr. Regina Birner Mitglied des Bioökonomierates Universität Hohenheim |
10:00 | Coffee Break | |
I. |
Innovations for Plant Production and Resource Management |
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10:30 | RIPE - Ripening delay of climacteric fruits by peptides | Prof. Dr. Georg Groth, HHU Düsseldorf |
11:00 | AlgalFertilizer - Algae delivering waste phosphorus to soil and crops | Jun.-Prof. Dr. Oliver Ebenhöh, HHU Düsseldorf |
11:30 | Engineering crop plants with broad spectrum pathogen resistance | Prof. Dr. Dierk Scheel, IPB Halle |
12:00 | tba | Dr. Frank Wolter, NPZ Innovation |
12:30 | Lunch Break | |
II. |
Green Value Chains - Processes and Products from Biomass |
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13:30 | OrCaCel - OrganoCat plant & pulping combinations for the full valorization of lignocellulose from perennial plants from marginal land | Dr. Holger Klose, RWTH Aachen |
14:00 | Biobased processes: systematically evaluating chances and challenges | Prof. Dr. Andreas Pfennig, Université de Liège |
14:30 | bioliq – research and demonstration for thermochemical routes from biomass to high performance fuels | Prof. Dr. Jörg Sauer (IKFT), KIT |
15:00 | InducTomE - Induction of secondary metabolites in tomato by-products for extraction and economic evaluation of the model process | Dr. Alexandra Wormit, RWTH Aachen |
15:30 | Coffee Break | |
III. |
Socioeconomic Perspectives within a Sustainable Bioeconomy |
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16:00 | Consumer decision-making for biotechnology: comparing results from Germany and Sweden for food and bioenergy | Prof. Dr. Carl Johan Lagerkvist, Swedish University of Agricultural Sciences |
16:30 | Econ-BioSC – Biomass flows and technological innovation in the bioeconomy: A global scenario analysis | Jun.-Prof. Dr. Jan Börner, ZEF, Universität Bonn |
17:00 | Circulus – Identifying socio-economic transformation pathways to a circular bioeconomy | Dr. Sina Leipold, Universität Freiburg |
17:30 | Panel discussion “En route towards an integrated bioeconomy” | Moderation: Dr. Dr. h.c. Christian Patermann, Director ret., EU Commission; Member of the 1st Bioeconomy Council, Germany |
18:00 | Closing remarks | Prof. Dr. Ulrich Schurr |
18:10 | Get together with snacks and drinks |